Verhuren van een 2e woning. Hoe zit het met de belasting?

Een 2e woning is een woning waarvan u eigenaar bent, maar waar u niet woont. U heeft deze woning bijvoorbeeld als belegging aangeschaft voor de verhuur. In dit artikel vertellen we meer over hoe het zit met de belasting op het verhuren van een 2e woning.

Belasting

Een 2e woning geeft u aan in box 3. U betaalt dan belasting over het vermogen en niet over de huurinkomsten.

  • Wat geeft u aan als bezitting?
    • Woning in Nederland -> de WOZ-waarde
    • Woning in het buitenland -> waarde van de woning in onbewoonde en onverhuurde staat.
  • De bijbehorende schuld geeft u ook aan (hypotheekrente niet aftrekken in box 1).
  • Of u vervolgens belasting moet betalen is afhankelijk van de totale som van uw vermogen (naast de 2e woning bijvoorbeeld ook de liquide middelen op uw bankrekeningen en uw goudstaven in de kluis). De waarde van uw bezittingen moeten hiervoor hoger zijn dan de waarde van uw schulden, met inbegrip van de heffingsvrije grens.

 

Daar u in box 3 al belasting over uw vermogen betaalt, betaalt u geen belasting over de huurinkomsten. De huurinkomsten hoeft u in dit geval ook niet aan te geven.

Overig

Bij verhuur van een 2e woning is het hebben van een energielabel verplicht.

Meer informatie?

Neem voor vastgoedfinanciering of vastgoedadvies contact met ons op.Anno Vastgoed - Financieren van zakelijk vastgoed
Anno is de verbindende schakel tussen vastgoedfinancier en vastgoedeigenaar. Anno is er voornamelijk voor ondernemers. De dienstverlening bestaat uit het arrangeren van vastgoedfinancieringen en het adviseren over zakelijk vastgoed.

Ondernemers hebben meestal weinig ervaring met zakelijk vastgoed. Dit maakt de match tussen ondernemers en Anno zo speciaal. Anno levert een unieke dienst en hanteert hierbij een assertieve manier van werken, waardoor u snel aan tafel zit met relevante partijen.

Neem direct contact op voor meer informatie: 076-3690174