Moet ik belasting betalen als ik een kamer verhuur?

Lezersvraag: moet ik belasting betalen als ik een kamer verhuur? Antwoord: dat ligt eraan. Bij verhuur voor lange tijd en het voldoen aan de kamerverhuurvrijstelling betaalt u over de huur geen belasting.

Verhuur voor korte tijd

Wanneer u voor korte tijd een kamer verhuurt (Bv. via AirBnB voor een nacht), dan betaalt u over de huuropbrengsten belasting. Allereerst beoordeelt u of uw woning hoofdverblijf blijft. Ook geeft u 70% van de ontvangen huur aan als ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur’ in uw inkomstenbelastingaangifte.

Verhuur voor lange tijd

Wanneer u voor lange tijd een kamer verhuurt en aan de kamerverhuurvrijstelling voldoet, betaalt u geen belasting over de huur. U hoeft deze huuropbrengsten dan ook niet aan te geven.

Voldoet u niet aan de kamerverhuurvrijstelling, dan betaalt u mogelijk wel belasting. U betaalt dan – afhankelijk van de situatie – bijvoorbeeld vermogensrendementsheffing over de waarde van het verhuurde deel en u mag de hypotheekrente met betrekking tot het verhuurde deel niet meer aftrekken in box 1.

Voorwaarden kamerverhuurvrijstelling

De voorwaarden voor kamerverhuurvrijstelling zijn:

  1. Totale huuropbrengsten over 2021 zijn niet meer dan 5.668 euro (2020: 5.506 euro). In de totale huuropbrengsten zitten ook de extra vergoedingen die huurders betalen voor bijvoorbeeld een wasmachine;
  2. De verhuurde kamer is een deel van de woning (en geen zelfstandige woning)
  3. Zowel de verhuurders als de huurder staan de gehele huurperiode op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente

 

Meer informatie?

Neem voor vastgoedfinanciering of vastgoedadvies contact met ons op.Anno Vastgoed - Financieren van zakelijk vastgoed
Anno is de verbindende schakel tussen vastgoedfinancier en vastgoedeigenaar. Anno is er voornamelijk voor ondernemers. De dienstverlening bestaat uit het arrangeren van vastgoedfinancieringen en het adviseren over zakelijk vastgoed.

Ondernemers hebben meestal weinig ervaring met zakelijk vastgoed. Dit maakt de match tussen ondernemers en Anno zo speciaal. Anno levert een unieke dienst en hanteert hierbij een assertieve manier van werken, waardoor u snel aan tafel zit met relevante partijen.

Neem direct contact op voor meer informatie: 076-3690174