Zelf zonnepanelen plaatsen
Het aandeel duurzame energie bedraagt in Nederland inmiddels zo’n 14% (ongeveer 20 miljard kWh, goed voor zo’n 6 miljoen huishoudens). Windenergie is met zo’n 58% hiervan de grootste duurzame energiebron, biomassa (28%) bezet de tweede plek en zonnepanelen hebben met 13% de derde plek veroverd. Waterkracht vormt de sluitpost.
Naast het aanschaffen van duurzame energie via een energieleverancier biedt het zelf plaatsen van zonnepanelen een uitstekende mogelijkheid om qua energie duurzaam zelfvoorzienend te worden.
Het gemak waarmee zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden en het lage onderhoudsniveau dat daarna noodzakelijk is, verklaart waarom steeds meer huishoudens overstag gaan en zelf zonnepanelen plaatsen.
Opbrengst zonnepanelen
De opbrengst per zonnepaneel verschilt per soort paneel. 10 vierkante meter aan zonnepanelen levert gemiddeld zo’n 1300 kWh aan stroom per jaar op.
Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3500 kWh aan stroom per jaar, wat een oppervlaktebehoefte van 26,9 vierkante meter impliceert om duurzaam zelfvoorzienend te zijn.
Afmetingen van zonnepanelen zijn veelal 100 bij 126, 165 of 195 cm. Dit betekent een oppervlakte van 1,26, 1,65 of 1,95 vierkante meter per zonnepaneel.
Voor 3500 kWh aan stroom per jaar (gemiddeld verbruik) zijn o.b.v. de genoemde afmetingen van de zonnepanelen dus 21 (100*126), 16 (100*165) of 14 (100*195) zonnepanelen nodig om duurzaam zelfvoorzienend te zijn.
Kijk op uw jaarafrekening hoeveel energie u verbruikt en hoeveel panelen u voor dit energieverbruik nodig hebt om duurzaam zelfvoorzienend te zijn.
Wanneer is een omgevingsvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen nodig?
Meestal is er geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Een omgevingsvergunning is in beginsel vereist wanneer niet aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:
- Het zonnepaneel wordt op het dak geplaatst
- Het zonnepaneel vormt een geheel met de installatie voor het opwekken van elektriciteit of de installatie voor het opwekken van elektriciteit wordt in het pand geplaatst.
- Bij zonnepanelen op een schuin dak
- De zonnepanelen moeten aan alle kanten binnen het dakvlak blijven (ze mogen niet uitsteken).
- De zonnepanelen dienen direct op het dakvlak te worden geplaatst
- De hellingshoek van de zonnepanelen dient hetzelfde te zijn als die van het dakvlak waarop het is geïnstalleerd.
- Bij zonnepanelen op een plat dak
- De zonnepanelen moeten ten minste net zo ver van de dakrand verwijderd te zijn als de zonnepanelen hoog zijn. Staan de zonnepanelen op het hoogste deel van de helling bijvoorbeeld op 40 centimeter, dan dient de afstand aan alle kanten van de zonnepanelen tot en met de dakrand minimaal 40 centimeter te bedragen.
Wat heeft u nodig voor het zelf plaatsen van zonnepanelen?
Materialen
- Zonnepanelen
- Bevestigingsmaterialen (dakhaken / dakrails / frames etc)
- Gelijkstroom DC-kabels
- Omvormer
- Aansluiting omvormer op een vrije groep
- Monitoringsysteem
Essentiële gereedschappen
- Valbeveiliging
- (Accu)boormachine
- Waterpas
- Rolmaat
- Steeksleutelset
- Inbussleutelset
- Momentsleutel
- Knip- en striptang
- Spanningszoeker
- Kabelbinders
Stappenplan voor het plaatsen van zonnepanelen
- Bepaal de beoogde plaats van de zonnepanelen;
- Bereken hoeveel zonnepanelen er op deze plaats geplaatst kunnen worden. Vul gaten eventueel op met dummypanelen (panelen die geen stroom leveren maar wel voor een beter esthetisch effect zorgen);
- Maak een legplan (incl. bekabeling en berekening benodigde bevestigingsmaterialen). Zorg ervoor dat de omvormer maximaal 20 meter van de zonnepanelen geplaatst wordt om verliezen over de bekabeling tot onder de 1% te houden;
- Plaats het bevestigingsmateriaal;
- Plaats de dakdoorvoer;
- Plaats de omvormer op een koele plek met ventilatiemogelijkheid. Houd er rekening mee dat de omvormer geluid maakt;
- Installeer de lange gelijkstroom DC-kabels volgens het legplan van omvormer tot het eerste zonnepaneel van de serie en van het laatste zonnepaneel tot de omvormer. Sluit deze pas aan nadat alle zonnepanelen geplaatst zijn.
- Plaats het eerste zonnepaneel en lus ieder volgend zonnepaneel in serie volgens het legplan. Op ieder zonnepaneel zitten twee doorluskabels van één meter. Sluit de doorluskabel met “het mannetje” telkens aan op “het vrouwtje” van de doorluskabel van het volgende paneel. Een groep in serie geschakelde zonnepanelen wordt een string genoemd;
- Pas op: Zonnepanelen leveren altijd stroom. Een zonnepaneel kan niet uitgezet worden. Zodra alle zonnepanelen in de string zijn aangesloten, staat er een hoge spanning op de bekabeling, wat levensgevaarlijk is;
- Plaats een aardlekautomaat in de meterkast;
- Sluit de AC-kabel van de omvormer aan op de nieuwe aardlekautomaat in de meterkast;
- Sluit de lange gelijkstroom DC-kabel van de omvormer naar het eerste zonnepaneel in de serie aan op het eerste zonnepaneel en sluit de lange gelijkstroom DC-kabel van het laatste zonnepaneel in de serie naar de omvormer aan op het laatste zonnepaneel;
- Sluit de lange gelijkstroom DC-kabel van de omvormer naar het eerste zonnepaneel in de serie aan op de omvormer en sluit de lange gelijkstroom DC-kabel van het laatste zonnepaneel in de serie naar de omvormer aan op de omvormer;
- Sluit de omvormer aan op het internet. Verbind vervolgens de omvormer aan de monitorsoftware.
- Geniet van duurzame energie!
Ook leuk:
Hoe werken zonnepanelen?
De zon stuurt energie in de vorm van warmte en licht naar de aarde. Zonnepanelen zetten deze energie om in stroom. De energie van de zon maakt elektronen los in het silicium in een zonnepaneel. Dit zorgt voor spanning in de zonnecel. Door verschillende zonnecellen achter elkaar te schakelen, gaat er stroom lopen.
Waarom zijn er blauwe en zwarte zonnepanelen?
Dit ligt aan welk soort silicium gebruikt is in het zonnepaneel. Zonnepanelen met monokristallijn silicium zijn zwart en zonnepanelen met polykristallijn silicium zijn blauw.
Wat doet een omvormer?
De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet.
De stroom is gelijk aan het vermogen gedeeld door het voltage. Bij 3000 Wp aan zonnepanelen levert de omvormer 3000 Wp / 230 V = 13 Ampère.
Houd er rekening mee dat uw hoofdaansluiting de door de omvormer geleverde Ampère aankan. Soms is het noodzakelijk de netbeheerder de hoofdaansluiting te laten vergroten.
De Maximum Power Point Trackers (MPPTs) in de omvormer zorgen ervoor dat de installatie zo veel mogelijk stroom produceert bij de actuele lichtintensiteit en temperatuur.
Btw op zonnepanelen (consumenten)
Bij zonnepanelen op de woning is de kans volgens de Belastingdienst dat u voor de btw ondernemer bent groot.
U bent btw-ondernemer als u regelmatig en tegen een vergoeding goederen of diensten levert. Deze situatie doet zich voor wanneer u regelmatig en tegen een vergoeding stroom levert aan uw energiebedrijf.
Bij een verwachting tot afdracht van minder dan 1.345 euro (2018) aan btw bent u niet verplicht om uzelf aan te melden als btw-ondernemer.
Aanmelding als btw-ondernemer heeft als voordeel dat u de btw die u bij aanschaf van de zonnepanelen betaald hebt terug kunt vragen. Het nadeel is dat u dan voortaan periodiek btw-aangifte moet gaan doen (en btw af dient te dragen).
Meer informatie?
Neem voor vastgoedfinanciering contact met ons op.